Al sinds 1871 

Vis Staalbouw B.V. is een gerenommeerd bedrijf in de regio Rotterdam. Wij fabriceren staalconstructies / producten voor diverse opdrachtgevers variërend van klein staalwerk voor  aannemers en bouwbedrijven tot zeer grote en complexere staalconstructies voor de  wereldmarktleiders op offshore gebied. Op het gebied van pijpschoenen en pijpondersteuningen behoren wij tot de marktleiders in Nederland. Naast het fabriceren van deze pijpschoenen en pijpondersteuningen fabriceren wij met regelmaat diverse skids en constructies voor diverse bekende bedrijven die actief zijn in de offshore, scheepsbouw en machinebouw.

Geschiedenis

1871 Oprichting

In 1871 kwam de eerste Vis vanuit Moordrecht naar Ouderkerk a/d IJssel om een bestaande smederij aan de Kalverstraat voort te zetten. De geschiedenis vertelt ons dat er naast hoefsmederij begonnen werd met klein ijzerwerk voor omliggende steenfabrieken en scholen en nieuwbouw en reparatie van boerenwagens.

1924 Tweede generatie VIS

De tweede generatie Vis kwam in 1924 in de smederij. Voor het eerst twee broers die eigenaar werden van Vis. In deze tijd werd er veel smeedwerk gemaakt voor houten schepen en ook het zware ijzerwerk voor wind- en watermolens werd er gemaakt.

1943 Derde genratie VIS

Op 1 januari 1943 nam de derde generatie Vis het bedrijf over. Na kleine uitbreidingen van de werkplaats begon men in 1944 ook met een winkel waar gereedschappen en ijzerwaren werden verkocht, in deze tijd werd er ook overgegaan van het repareren van landbouwmachines en tractoren naar steeds meer smeed- en constructiewerk voor grote bouw- en aannemingsbedrijven.

1955 Uitbreiding aan de Kalverstraat

In 1955 werd de winkel en werkplaats samengevoegd tot winkel en “op de tuin” werd een nieuwe werkplaats gebouwd. In 1969 werd de bestaande loods uitgebreid waardoor het werkoppervlak werd verdubbeld. Hiervoor werd een oude schuur afgebroken, deze schuur was zo oud dat de muren met de schop werden gesloopt, dit waren IJsselsteentjes op klei gemetseld. Deze stenen zijn hergebruikt voor de reparatie van de naburige kerk. 

1978 Verhuizing en Vierde generatie VIS

In 1978 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de IJsseldijk West in Ouderkerk a/d IJssel. Op 1 januari 1978 nam de vierde generatie Vis het bedrijf over. De naam werd veranderd van Vis Staalbouw B.V. in Gebr. Vis Staalbouw B.V. Door de ligging aan de Hollandsche IJssel werden de mogelijkheden voor aanvoer van materiaal en afvoer van producten sterk verbeterd en kon men zich gaan richten op totaal ander soort werk. Zo werden in deze tijd veel (graan)silo’s gemaakt die vervolgens via de Hollandsche IJssel konden worden afgevoerd. Gebr. Vis Staalbouw B.V. specialiseerde zich in het vervaardigen van pijpenbruggen en pijpsteunen, er werden soms 500 ton pijpsteunen per jaar vervaardigd.

1988 RVS producten

In 1988 werd er een aparte kleinere hal achter de bestaande hal gebouwd die in eerste instantie geschikt moest zijn voor productie van Roest Vast Stalen (RVS) producten. Om de mogelijkheid te behouden om grotere producten af te voeren via de Hollandsche IJssel werd ervoor gezorgd dat deze hal demontabel was, hierdoor kon deze kleinere hal verwijderd worden bij transport van grotere producten over water. 

1996 Uitbreidingaan de Ijsseldijk

De vraag naar RVS-producten steeg, daarom werd in 1996 een aparte hal gebouwd, geschikt voor het vervaardigen van RVS-onderdelen. De grote verbetering ten opzichte van de vorige bouw zat hem in het feit dat deze hal geheel los van de andere bedrijfshal gebouwd werd. De RVS-producten konden hierdoor op geen enkele manier in aanraking komen met de stalen producten. De RVS-hal beschikt over een eigen machinepark waarmee de goede kwaliteit van producten die in RVS zijn vervaardigd gegarandeerd kan worden. Met deze nieuwbouw werd er samen met het 125-jarig “Vis in Ouderkerk” (1871-1996) een nieuwe mijlpaal bereikt. 

2009 Uitbreiding Constructiewerkplaats

In 2009 werd de volgende uitbreiding gerealiseerd, de bestaande grote hal werd uitgebreid met 20 meter richting Hollandsche IJssel. Tegelijkertijd met deze uitbreiding werden er 3 nieuwe bovenloopkranen met een hijscapaciteit van 10 ton geplaatst. In de achtergevel werd een deur van 15 meter breed en 7 meter hoog geplaatst. Hierdoor bestaat de mogelijkheid grote constructies moeiteloos af te voeren. In 2010 is de laad en loskade aan de waterkant van de Hollandsche IJssel verbeterd, waardoor het lossen en laden vanaf de kade gemakkelijker is geworden. 

2012 Vijfde genratie VIS

In 2012 neemt de 5e generatie Vis het bedrijf over. Dit is de 8e generatie Vis in lijn die in het ijzer zit.